De Wolvecampprijs

  De Wolvecampprijs, een tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst, is het landelijk bekende initiatief en wordt ook al sinds de oprichting door HeArtpool georganiseerd.
  Stichting HeArtpool heeft de prijs ingesteld als eerbetoon aan de kunstschilder Theo Wolvecamp (1925-1992), geboren en getogen in Hengelo en mede-oprichter van de internationale CoBrA-groep in 1948.

  Meer informatie >

   

  • Administratie / Secretariaat:
  • Deldenerstraat 105
  • 7551 AD  Hengelo
  •  
  • E info@heartpool.nl
  • IBAN NL38RABO0397520018

Nieuws

Nazif Lopulissa winnaar Wolvecampprijs 2022!

vrijdag 25 november 2022

De jury van de Wolvecampprijs 2022 heeft Nazif Lopulissa uitgeroepen tot winnaar!
De kunstenaar kreeg na lovende woorden van juryvoorzitter Stijn Huijts over het belang van deze stimuleringsprijs de oorkonde die hoort bij de geldprijs van € 10.000,- uitgereikt.

Jury nomineert drie schilders pur sang voor de Wolvecampprijs 2022

dinsdag 30 augustus 2022

Begin juli kwam de jury van de Wolvecampprijs 2022 in Hengelo bijeen om drie kunstenaars te nomineren voor de twaalfde editie van de tweejaarlijkse Wolvecampprijs. Na uitvoerig beraad kwamen zij tot het unanieme besluit om drie pure schilders te nomineren:
Ricardo van Eyk, Nazif Lopulissa en Hend Samir.

 

De  juryleden zijn:

 • Stijn Huijts, voorzitter, (directeur Bonnefantenmusuem Maastricht)
 • Sam Samiee (kunstenaar, winnaar Wolvecampprijs 2018
 • Hadassah Emmerich (kunstenaar)
 • Joke de Wolf (kunsthistoricus, schrijft over beeldende kunst, cultuur en meer voor dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer en andere publicaties)
 • Marieke Sanders (collectioneur)

Hierbij het juryrapport:

Ricardo van Eyk

Ricardo van Eyk (1993) gebruikt materialen die recht uit de dagelijkse stedelijke omgeving lijken te komen. Hij haalt systemen en objecten die het reilen en zeilen van het hedendaagse leven ondersteunen uit hun context, en transformeert ze doormiddel van subtiele schilderkunstige aanpassingen tot nieuwe, autonome wezens.

Van Eyk maakt architecturale installaties met gebruik van fotografie, beeldhouw- en schilderkunst, die spelen met het idee van binnen- en buitenkant. Door noeste industriële constructies, met gebruikssporen van zwaar werk, samen te brengen met delicate kleuren en vormen, creëert Van Eyck een poëtische, dissonante ruimte die vragen over arbeid, industrialisatie en semantiek oproept.

Van Eyks praktijk toont de verschillende krachten die bestaan binnen de schilderkunst, en verbindt het medium met andere kunstdisciplines en tijdvakken. Het resulteert in een intieme, schilderachtige esthetiek buiten de conventies van het kader.

 

 

Hend Samir

Hend Samir (1986) is een schilder die haar medium, de verf, zijn eigen gang laat gaan en die verf tegelijk tot in de kleinste details onder controle heeft. Haar werk is monumentaal, de verhalen die ze ermee vertelt zijn intiem, een tegenstelling waarmee ze de toeschouwer betrokken maakt bij het werk. Ze suggereert ruimtes en situaties waar mensen samenkomen of alleen zijn, zich verhouden tot elkaar en zichzelf.  Samir zet in haar schilderijen een droomwereld neer die soms doet denken aan de methodes van de Surralisten, maar deze wereld is wel degelijk heel expliciet haar eigen. De jury waardeert Samirs aanpak de gekozen weg verder te onderzoeken en wil haar met deze nominatie daarin ondersteunen. 

 

Nazif Lopulissa

Vrolijk, kleurrijk, speels, als een magneet trekt het werk van Nazif Lopulissa (1991) je oog. Een echte schilder denk je, die zich verwondert over vorm en licht en hoe dat te vangen op doek.  Maar er is meer: al zijn werk straalt datzelfde vrolijke, speelse karakter uit. Geraffineerd eenvoudige, herkenbare vormen uit zijn jeugd worden met veel fantasie op allerlei manieren uitgewerkt!

Gefascineerd door de manier waarop zijn jeugdherinneringen zijn fantasie in werking zet, zoekt Nazif de grenzen op om te ontdekken tegen welke beperkingen je aanloopt in de weergave ervan in het dagelijkse leven. Die zoektocht naar de balans tussen herinnering en werkelijkheid maakt het werk interessant, de vrolijke kleuren van de schilderingen maken blij en doen verlangen naar de vrijheid van de jeugd. 

Sophie van Binsbergen HeArtfunder 2022-2023

maandag 29 augustus 2022

De HeArtfund-commissie heeft uit de studenten die zijn afgestudeerd aan de academie Artez-AKI afdeling Fine Art dit jaar Sohie van Binsbergen gekozen voor het stimuleringsfonds HeArtfund. Deze beurs, die jaarlijks wordt toegekend, aan een examenkandidaat van AKI/Artez, heeft al veel jonge kunstenaars ondersteund bij hun eerste stap naar zelfstandig ondernemerschap als beeldend kunstenaar. De gekozen kunstenaar krijgt een jaar lang een atelier aangeboden en wordt financieel en moreel ondersteund. Het jaar wordt afgesloten met een solotentoonstelling en een publicatie van het werk.

Juryvoorzitter Wolvecampprijs 2022 bekend

donderdag 02 juni 2022

Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum in Maastricht, is de juryvoorzitter van de Wolvecampprijs 2022!
De opening van de tentoonstelling staat voorlopig gepland op 12 november en de prijsuitreiking vindt op zaterdag 19 november plaats. Locatie zal later bekend worden gemaakt.

Beeld op de Oude Begraafplaats

donderdag 02 juni 2022

Tijdens het voorjaarsconcert op 22 mei op de Oude Begraafplaats aan de Bornsestraat is het kunstwerk van Huub Mikx geopend. Een prachtig werk met als thema: Vrijheid in Verbondenheid. Het is een DNA structuur en wel de dubbele helix Dit is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen HeArtpool en VGO. (Vereniging Gezamenlijk Onderhoud)

Voltooiing Poëtisch eerbetoon aan Maaike Kuiper

donderdag 03 februari 2022

In november 2021 zijn alle vierentwintig tot nu toe verschenen herinneringsgedichtjes in het kader van het HeArtpool sokkelproject ‘Achter de Basiliek – literair’ op de sokkels achter de Hengelose Lambertusbasiliek gezet.  Deze buitenexpositie krijgt op zondag 6 februari a.s. om 11 uur een uitbreiding met de onthulling van het 25ste herinneringsgedicht van Paul en Ina. De bekende publicist Marinus van den Berg neemt dan het openingswoord voor zijn rekening. Bij de onthulling zal ook muziek klinken van de Concord Pipe Band, de doedelzakband waar Maaike indertijd deel van uitmaakte.

Expositie "Onder de Aandacht"

maandag 13 september 2021

Kunst Non Stop organiseerd in samenwerking met HeArtpool een expositie in het voormalige V&D pand aan de Markt in Hengelo. Circa 90 Hengelose professionele kunstenaars presenteren hier hun werk van 16 september t/m 3 oktober.

Roman Knol HeArtfunder 2021-2022

maandag 13 september 2021

De HeArtfund commissie heeft de preview van de eindexamenkandidaten van de Aki Final bezocht. In de categorie Fine Art Painting, waar wij onze kandidaat uit moeten selecteren, waren 7 schilders te beoordelen. De werken waren zeer divers, maar onafhankelijk van elkaar kwamen de commissieleden unaniem tot dezelfde keuze. Niet eerder waren we zo resoluut en overtuigend in ons besluit.
De keuze is gevallen op Roman Knol. Anders dan de naam doet vermoeden is Roman Duitser en komen zijn voorouders oorspronkelijk uit Siberië.

Werk van Roman is te vinden op
https://www.akifinals.nl/roman_knol/

100 ste bezoeker expositie

vrijdag 20 augustus 2021

Op de tweede openingsdag van de expositie "Rondom Thijs Segers" mochten wij al de honderdste bezoeker begroeten. Zij mocht een grafiek uitzoeken uit de HeArtpool collectie. Deze oud-Hengelose uit Zuilen, op familiebezoek even naar Hengelo, koos voor de Torenprent van Diana Huijts.

Achter de Basiliek "Post Corona" Oude Begraafplaats

woensdag 07 juli 2021

Zondag 4 juli is in Hengelo de dubbel-tentoonstelling "Post-Corona" geopend. 12 Professionele Hengelose kunstenaars zijn door Heartpool gevraagd hun visie op het afgelopen coronajaar te geven. Negen beelden staan op de sokkels aan de Wemenstraat, achter de Basiliek. Drie op de verstilde Oude Begraafplaats aan de Bornsestraat. Het resultaat is een afwisselende tentoonstelling waarin onder meer de strijd tegen de corona, het opruimen, het verdriet en het verlangen naar vrijheid zijn uitgebeeld. 

Op de Oude Begraafplaats staan drie beelden waarin een of meer vogels verwerkt zijn als symbool van de vrijheid.  Op bijgaande foto gemaakt op de Oude Begraafplaats staat links "Time to Fly" met drie origami vogels van Martha Inagán. De vliegreis naar haar geboorteland Colombia ging door de corona niet door, het werd een reis naar binnen, om te dromen en kwetsbaar te zijn. In het midden staat het beeld "Na aan het hart" van Saskia van Aubel met vier figuren die blij zijn elkaars hand weer te kunnen vasthouden, terwijl de traanvormen in het cortenstaal het verdriet van het Coronajaar uitbeelden. Helemaal rechts is het beeld "Loslaten" van Hiske Loomans-de Sonnaville te zien waarin ze uitbeeldt dat opruimen en loslaten dicht bij elkaar liggen en dat in de ruimte en stilte die dan ontstaan zich nieuwe kansen zich aandienen.

 

Interview Ingrid Bosman met Thijs Segers

woensdag 17 februari 2021

Ingrid Bosman heeft een bezoek gebracht aan de HeArtfunder Thijs Segers.

Lees het interview dat zij met Thijs had.