De Wolvecampprijs

  De Wolvecampprijs, een tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst, is het landelijk bekende initiatief en wordt ook al sinds de oprichting door HeArtpool georganiseerd.
  Stichting HeArtpool heeft de prijs ingesteld als eerbetoon aan de kunstschilder Theo Wolvecamp (1925-1992), geboren en getogen in Hengelo en mede-oprichter van de internationale CoBrA-groep in 1948.

  Meer informatie >

   

  • Administratie / Secretariaat:
  • Deldenerstraat 105
  • 7551 AD ┬áHengelo
  •  
  • E info@heartpool.nl
  • IBAN NL38RABO0397520018

Achter de Basiliek

Het sokkelproject 'Achter de Basiliek' vindt jaarlijks plaats in de achtertuin van de Lambertus-basiliek in het centrum van Hengelo. De groenstrook met de rijen buxushaagjes aan de Wemenstraat en de Wetstraat, lenen zich hier uitstekend voor. Dagelijks komen honderden mensen langs deze plek, waardoor de objecten niet te klagen hebben over gebrek aan belangstelling.

Het project 'Achter de Basiliek' heeft elke jaar twee verschijningsvormen, n.l. 'beeldend' en 'literair'. Tijdens de zomermaanden worden op de sokkels ruimtelijk werken geplaatst en tijdens de wintertijd staan er op de sokkels lezenaars, waarop gedichten zijn aangebracht. Er zijn 15 sokkels gereserveerd voor professionele kunstenaars aan de kant van de Wemenstraat. Direct aansluitend zijn er 3 sokkels aan De Wetstraat beschikbaar voor het educatieve deel van het lopende project.

Ook tijdens de zomermaanden staan er kunstwerken op de Oude Begraafplaats aan de Bornsestraat met hetzelde thema als die van de beelden achter de basiliek.

 

Educatie

Gelijktijdig wordt er namelijk aan een project een educatieproject verbonden. Aan leerlingen van basis-scholen of het middelbaar onderwijs wordt gevraagd of zij een gedicht of beeldend werk willen maken aan de hand van een gekozen thema. Een jury kiest de 3 beste werken of gedichten uit en die worden getoond op de 3 sokkels aan de Wetstraat. Daarnaast worden bij het sokkelproject 'literair' ook nog eens ongeveer 20 gedichten van leerlingen op winkelruiten in die omgeving geplakt. Winkeliers aan de Wemenstraat en de Wetstraat stellen voor deze culturele activiteit graag een stukje van hun etalageruit af.

 

Curatoren

Ten behoeve van de inhoudelijke kwaliteit van de sokkelprojecten wordt door het bestuur van de stichting HeArtpool gewerkt met aangezochte externe curatoren, bij voorkeur dichters en beeldend kunstenaars. Zij werken mee aan het werven van de kunstenaars die hun werk op de sokkels tentoon kunnen stellen. Een concrete tentoonstelling kan rondom een gekozen thema georganiseerd worden. Bij 'literair' is dat meestal wel het geval, bij 'beeldend werk' is dat zeker niet altijd het geval.