Esther Tielemans

Wolvecampprijs 2014


undefined De Wolvecampprijs 2014 is toegekend aan de kunstenares Esther Tielemans. 

De jury onder voorzitterschap van René Pingen gaf aan haar werk en presentatie de voorkeur boven dat van de twee andere genomineerden,  Wafae Ahalouch el Keriasti en Marijn van Kreij.

Zij ontving de prijs uit handen van jurylid en prijswinnaar 2012, Aukje Koks.                                Volledige toespraak door juryvoorzitter René Pingen >>


Esther Tielemans

(Helmond 1976)

2001 – 2003

1993 – 1998

Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam 

Academie voor Kunst en Vormgeving, ‘s-Hertogenbosch   

 
Prijzen:2000 De Buning Brongersprijs
2002De Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst
2005 De Prix de Rome Award Nederland


Juryrapport

Bij de nominatie hoefden we nog niet na te denken over de winnaar en op wat voor gronden we één kunstenaar prefereerden boven de andere twee, in die zin dat hij of zij de prijswinnaar zou worden. Vandaag was het dus nog lastiger: we moesten onvergelijkbare kunstenaars met elkaar vergelijken.  En als er één winnaar is, zijn er ogenschijnlijk twee verliezers. Dat hoort bij het spel, zou je kunnen zeggen, maar het mooie van de Wolvecampprijs is nu juist dat de nominaties een inherent onderdeel van de prijs zijn. Het unanieme oordeel van de jury voor de nominaties van Wafae, Marijn en Esther spreekt wat ons betreft dan ook boekdelen.
We kennen het werk van de genomineerden van eerdere gelegenheden, maar toch hebben we het beeld van wat we vandaag hebben gezien zwaar laten wegen. Uiteindelijk ging het er dus om wie ons vandaag het meest heeft verrast en zoals gezegd in onderlinge vergelijking, hoe moeilijk dat ook is gezien de individuele kwaliteiten van de drie genomineerden. We waren er ook niet direct uit, eerlijk gezegd want dit zijn drie ontzettend goede kunstenaars en drie zeer sterke presentaties.
 
undefined


Esther Tielemans maakt ruimtelijk werk waarin kleur allesbepalend is. Vertoonde haar eerdere werk nog figuratieve verwijzingen naar het landschap nu zijn het installaties in de vorm van filmische minimalistische landschappen, vol met visuele en ruimtelijke spanningen. In haar installaties wordt de kijker als het ware aangetrokken en afgestoten door velden van kleur, alsof je letterlijk je positie moet bepalen ten opzichte van de ingrediënten die de schilderkunst bepalen en die steeds weer opnieuw op een nieuwe manier worden toegepast en ten tonele worden gevoerd, alsof het een totale viering van de schilderkunst betreft.


undefined

undefined

Wafae Ahalouch el Keriasti

  Marijn van Kreij

De schilderijen, tekeningen en installaties van Wafae Ahalouch laten een zeer persoonlijke visie zien op de wereld om ons heen. Geschiedenis, politiek, film en familiestructuren zijn belangrijke onderwerpen, en dat alles gevat in een beeldtaal die doet denken aan de zwart-wit afbeeldingen uit kleurboeken. De ogenschijnlijke liefelijkheid en onschuld daarvan verhuld en onthuld een wereld van conflicten, in soms eenvoudige en dan weer complexe schilderijen. Dat levert een rijk en gelaagd beeld op, dat op een meesterlijke wijze door Wafae Ahalouch in balans wordt gehouden  Het kopiëren en hernemen van bestaande motieven en die tegen het licht houden, om de mogelijkheden van het beeld te onderzoeken – dat zijn de terugkerende elementen in het werk van Marijn van Kreij. Puttend uit de beeldende kunst en de populaire cultuur  tekent of schildert hij even gemakkelijk een platenhoes na als een detail uit de schilderijen van Pierre Bonnard. Op een even intelligente als fijnzinnige wijze stelt Marijn van Kreij vragen bij de beelden die hij reproduceert – herhaling en schoonheid in de afwijking en de twijfel die daarbij hoort.

www.wafae-ahalouch.com

www.marijnvankreij.nl

    

De Wolvecampprijs is mogelijk gemaakt door:
 • De deelnemers van de stichting HeArtpool
 • De gemeente Hengelo
 • Rabobank Centraal Twente
 • De Fuldauerstichting
 • BOEI Industrieel erfgoed

undefined

Fotoboeken

Openingkijk hier >>
Genomineerdenkijk hier >>
Hengelose schilder traditiekijk hier >>
Heartfundkijk hier >>

Nominatie

De jury van de Wolvecampprijs, onder voorzitterschap van René Pingen, heeft voor de Wolvecampprijs 2014 genomineerd:

 • Wafae Ahalouch el Keriasti   
 • Marijn van Kreij
 • Esther Tielemans 

lees meer >>

  

 

Jury Wolvecampprijs 2014

René Pingen, voorzitter. Directeur van het Stedelijk Museum s’ Hertogenbosch
 • Lucette Ter Borg, NRC Handelsblad.
 • Maurice van Valen, verzamelaar.
 • Colin Huizing, senior conservator Stedelijk Museum Schiedam.
 • Aukje Koks, Laureaat Wolvecampprijs 2012.

Lees meer >>

 

Uitreiking Wolvecampprijs 2014

De uitreiking van de tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst, de Wolvecampprijs, is dit jaar op donderdag 25 september as. in hal B05 van Hazemeijer Hengelo (v.h. de Creatieve Fabriek) aan de Tuindorpstraat in Hengelo.

De jury o.l.v. voorzitter René Pingen, beslist tussen 12.00 en 15.30 uur, wie van de drie schilders dit jaar de Wolvecampprijs 2014 in ontvangst mag nemen.

Programma
15.30 uur inloop
16.00 uur opening
16.15 uur bekendmaking laureaat en de uitreiking van de Wolvecampprijs 2014.

19.00 uur sluiting eerste dag.

 

's Avonds is er in het Rabotheater het concert "Rothko Chappel" door het koor Ex Arte met instrumentele begeleiding.

Paralleltentoonstellingen
Tijdens de presentatie van de genomineerden van de Wolvecampprijs 2014 vinden twee paralleltentoonstellingen plaats.
1. Heartfund kunstenaars
Acht jonge schilders die in de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van het Heartpool kunstfonds, Heartfund, tonen hun recente
werk. Maarten van Aaken, Jan Bilitewsky, Remco Dikken, Refika Düx, Hanan Klei, Omar Koubaa, Sam Samiee en Vincent Vreeke.
2. De Hengelose schilder traditie
Op uitnodiging van stichting Heartpool heeft de Hengelose schilder Henk Lassche een selectie gemaakt van werken van Hengelose schilders uit
het verleden.
Er is werk te zien van o.a. Theo Wolvecamp, Henk Lam, Eef de Weerd, Henk ter Horst, Jan van der Leest, Riemco Holtrop en Jan ten Voorde.
 
Openingstijden
Donderdag 25 september
Vrijdag 26 september
Zaterdag 27 september
Zondag 28 september

17.00 – 19.00 uur

12.00 – 20.00 uur

12.00 – 18.00 uur

12.00 – 18.00 uur