2016 10e Wolvecampprijs

Deze jubileum editie is geen wedstrijd tussen 3 jonge kunstenaars. De jury stelt dat deze jubileumprijs een eerbetoon aan de schilderkunst met 3 gerenommeerde schilders met een internationaal oeuvre hoort te zijn.
Een celebratie aan de Wolvecampprijs en de schilderkunst en ter inspiratie voor de jonge schilders.
Na de 10e editie geeft de jury het bestuur van de Stichting HeArtpool in overweging om bij de uitgangspunten van de prijs stil te staan. Immers de meeste prijzen richten zich op jonge kunstenaars. Kunstenaars boven de 45 bijvoorbeeld maken nog steeds fantastisch werk, maar komen niet meer in aanmerking voor een prijs, worden vergeten terwijl ze nog alle aandacht verdienen.
Het is een overweging die het bestuur zich ter harte neemt.

Voor dit jaar dus geen wedstrijd met één winnaar, maar een tentoonstelling met drie gerenommeerde kunstenaars met een internationaal oeuvre als winnaars.

Hengelo staat daarbij eind september in het teken van de nationale schilderkunst.   lees meer>>
 

De opening van de tentoonstelling

 
undefinedundefinedundefined
Jan Noltes, voorzitter HeArtpool
 Anna Tilroe, voorzitter jury
 Juryverslag            lees meer>> 
 Mariska ten Heuw, loco 
 burgemeester Hengelo
 
Ongeveer 250 gasten waren naar Hazemeijer ( “de Creatieve Fabriek”)  in Hengelo gekomen om de opening van de tentoonstelling bij te wonen. Welke redenen had de jury gehad om juist deze 3 kunstenaars een podium te gunnen?  Wat zouden deze 3 gerenommeerde kunstenaars laten zien? Met welk werk zouden prijswinnaars en andere genomineerden van voorgaande edities van de Wolvecampprijs zich presenteren? En, ook interessant, welke vooruitgang zou te zien zijn in het werk van de verschillende “Heartfunders” uit de afgelopen jaren?  Redenen genoeg dus om op 24 september 2016 aan te schuiven in de grote Hazemeijerhal B05.
 • De voorzitter van de organiserende Stichting Heartpool Jan Noltes kon alle gasten met gepaste trots verwelkomen. En passant vermeldde hij dat de jongste Heartfunder (van het jaar 2016) Nancy de Graaf de De Buning Brongersprijs 2016 had gewonnen en dat Sam Samiee (de Heartfunder uit 2014) genomineerd was voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016.  Dat de Stichting Heartpool een “goede neus” heeft voor talent en een echte stimulans is voor jonge schilders, werd hiermee nog eens voor iedereen onderstreept.
 • De voorzitter van de jury Anna Tilroe maakte vervolgens aan de zaal duidelijk hoe de keuze voor de drie kunstenaars tot stand was gekomen. Ze typeerde deze drie internationaal werkende  schilders  als kunstenaars die de grenzen opzoeken en er, ieder op eigen wijze, overheen gaan. Haar juryrapport staat elders op deze website.
 • De Hengelose wethouder Mariska ten Heuw opende tenslotte met een gloedvolle toespraak de tentoonstelling. Zij vertolkte de bewondering die velen in de zaal voelden voor de energie die de  vele vrijwilligers hadden gestopt in de organisatie en de opbouw van deze tentoonstelling. Het elan dat dat bij hen en bij vele anderen teweegbrengt is volgens haar ook zeker een grote prijs waard.

Met deze opsteker gingen de deuren open en ervoeren de 300 aanwezigen wat kunst vermag. In de  daaropvolgende acht dagen hebben ruim 1000 bezoekers van deze bijzondere tentoonstelling ook deze ervaring gedeeld.   

Nominatie 2016

 • Rob Birza,
 • Erik van Lieshout,
 • Lily van der Stokker.
 

Jury Wolvecampprijs 2016

 • Anna Tilroe  voorzitter, Artistiek leider van 11 Fountains, een project in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa;
 • Chris Dercon, directeur Tate Modern in Londen;
 • Hendrik Driessen, directeur museum De Pont;
 • Rudi Fuchs, voorheen directeur Stedelijk Museum Amsterdam;
 • Wim van Krimpen, voorheen directeur Gemeentemuseum Den Haag;
 • Esther Thielemans, laureaat van 2014.