Nancy de Graaf                                                                                       2016-2017

    Geboren in Apeldoorn, januari 1989.
 
Opleiding
2012-2016 Bachelor Fine Art Painting, AKI ArtEZ Enschede
 
De keuze
    De commissie van het HeArtfund, bestaande uit Jet van der Sluis, Remco Dikken en Jan Noltes, hebben de tentoonstelling van de AKI fine Art Painting afdeling bekeken en na ampel beraad unaniem gekozen voor Nancy de Graaf als 'HeArtfunder 2016-2017'. In het oog springen haar krachtige kleurrijke schilderijen van groot formaat en daarnaast de kleine aquarel studies.
 
Recensie
‘Nancy heeft tijdens haar studie schilderen aan de AKI blijk gegeven van een opmerkelijke onderzoekende, zelfkritische en enthousiaste houding. Al die dagen met onvermoeibare nieuwsgierigheid brachten het werk van de ene fase in de andere.
Uit het schilderproces ontwikkelde zich een kameleontische werkwijze welke de intensiteit van ieder werk scherp bepaald. Een gelaagdheid en veelzijdigheid treedt op. Scherpzinnig weet Nancy met de contrasten van verschillende visuele talen om te gaan. De dialoog tussen abstracte en figuratieve elementen jagen het beeld op, scheuren elkaar open. Het werk laat zien hoe het ontstaan van illusie schuilt in abstractie. De transparante warme en koude vlakken, de sterke wisseling van licht en donker en de onverwachte kleuraccenten intensiveren de voorstelling die zich beweegt tussen theater en herinnering. Nancy stelde zich nadrukkelijk de vraag hoe zij zich moest verhouden tot de voortdurende onrust en complexiteit van onze tijd. Middels een vitaal en avontuurlijk beeldend proces ontwikkelde zij een krachtige strategie om het pessimisme en cynisme te transformeren. Er is een sensatie in het werk waarin de dwingende betekenis steeds wordt uitgesteld. Het is een visueel gebeuren wat zich aan een verbale vastlegging onttrekt. In dat spoor van oog en hand is een aanwezigheid die zich niet laat noemen, welke mij uitnodigt om lang te kijken. Ik denk aan muziek van Schubert en aan een melancholieke droom bij het ontwaken. Ik besef hoe die specifieke omgang met kleur, een sensibiliteit en een suspense vrijmaakt. Het zijn indrukken en affecten, ik verlies mij in de beleving. Terwijl ik kijk is het werk als het ware nog bezig te ontstaan. Het is een samentreffen van het oog met iets zichtbaars waarvan de betekenis nog niet vastligt, en waarbij dit ‘nog niet’ gerekt wordt, uitgesmeerd en uitgesponnen in tijd en ruimte, in ieder werk steeds een andere onbekende reis.’
Jan Peter Kars Persoon, juni 2016
 
Fondsen
HeArtfund
Stichting HeArtpool, Hengelo
 
Tentoonstellingen
ArtEZ finals 2016 - Graduation show groepstentoonstelling
24-6-2016 / 28-8-2016
Museum TwentseWelle, Enschede

Future Rewind - Past Forward groepstentoonstelling
3-6-2016 / 5-6-2016
Stichting VIERKWART @ Het Robson, Enschede

Conglomeraat #3 groepstentoonstelling
4-12-2015 / 6-12-2015
Stichting VIERKWART @ Het Robson, Enschede

Snap³ Kunstruimte Grafiek
Internationaal grafieksymposium - Printmaking in other forms of art
Groepstentoonstelling
12-11-2015 / 20-11-2015
AKI ArtEZ Academy of Art and Design, Enschede

Tekenminor expositie groepstentoonstelling
24-11-2014 / 28-11-2014
AKI ArtEZ Academy of Art and Design, Enschede

Bibliography
'Breekbeeld' -ArtEZ Finals Magazine 2016 (http://finals2016magazine.artez.nl/breekbeeld/)
May 2016
 
Website
www.nancydegraaf.com
 
 
undefined
 
undefined
 
undefined