HeArtfund

Een fonds ter ondersteuning van jonge, pas afgestudeerde beeldende kunstenaars.
 
Steun in de rug
Een pas afgestudeerde beeldend kunstenaar verdient een steuntje in de rug. Beginnende beeldende kunstenaars merken het allemaal: het is moeilijk om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Wil je als zelfstandig beeldend kunstenaar verder dan wordt meteen én kunstenaarschap én ondernemerschap gevraagd. Het is razend moeilijk om meteen in het eigen onderhoud te kunnen voorzien.
  HeArtfund wil concrete steun leveren. Daarom heeft de Stichting HeArtpool in 2007 het initiatief genomen om jaarlijks één pas afgestudeerde beeldend kunstenaar aan de AKI/Artez concreet te ondersteunen voor en periode van één jaar. Met een financiële bijdrage uit het Heartfund wordt de door Heartpool geselecteerde beeldend kunstenaar in het eerste jaar op weg geholpen naar hopelijk een zelfstandig bestaan als professioneel beeldend kunstenaar.
 
Werk en professie
De ondersteuning uit het HeArtfund kan gebruikt worden voor het ter beschikking stellen van werkruimte inclusief alle kosten voor huur, gas, water en licht, een eenmalige basisvergoeding en een maandelijkse bijdrage in de materiaalkosten voor de kunstenaar. Het kan ook gebruikt worden voor in te roepen hulp, advies of begeleiding bij de start van zijn of haar kunstenaarschap. De ondersteuning vanuit Heartfund gaat ook altijd in samenwerking met Woningcorporatie Welbions en gevestigde kunstenaars.
 
Tentoonstelling en publicatie
Het ondersteuningsjaar wordt met inzet vanuit HeArtpool afgesloten met een solotentoonstelling en een publicatie van het gemaakte werk uit die periode. Ook hierdoor wordt de beginnend kunstenaar nog eens goed gepositioneerd voor het professionele vervolg van haar of zijn loopbaan als zelfstandig beeldend kunstenaar.
 

 

 


 

 

HeArtfund helpt echt:
De Heartfunders tot nu toe!
HeArtfund heeft de volgende beeldend kunstenaars ondersteund van wie er meerdere de weg naar een relatief succesvol kunstenaarschap hebben gevonden:

 

2015-2016

2014-2015

2013-2014
2012-2013
2011-2012

2010-2011

2009-2010

2008-2009
2007-2008

Helena Hoogenraad

Jan Bilitewski

Sam Samiée
Maarten van Aken              
Vincent Vreeke
Refika Dux
Hanan Klei
Omar Koubaa
Remco Dikken

 

 

Juryleden

Jet van der Sluis

Jet: “In het Friesland van mijn jeugd was beeldende kunst een schaars goed. Tijdens vakanties zagen we wel veel kerken en musea, maar ja, dan lokte buiten toch altijd het strand of een zwembad. Tot mijn eindexamen heb ik tekenen en kunstgeschiedenis gehad en in het kader van wat inmiddels beeldende vorming heet, maakten we met de examenklas een uitstapje naar de beeldentuin van het Kröller-Müller. Ik was ter plekke verkocht! Voor mijn praktische vader was een studie kunstgeschiedenis duidelijk een brug te ver, waardoor ik uiteindelijk voor Nederlands koos. Na jaren met veel plezier voor de klas gestaan te hebben, begon het toch weer te kriebelen: in 1997 ben ik in Utrecht alsnog kunstgeschiedenis gaan studeren. Sinds mijn afstuderen in 2001 publiceer ik regelmatig over de meest uiteenlopende kunstzaken. Ruimtelijke kunst is me altijd blijven boeien.”

 

 

Henk Lassche

Henk Lassche geboren in Zwartsluis, kunstenaar, woont en werkt in Hengelo. Henk Lassche koos vrij laat voor het kunstenaarschap. Na zijn opleiding aan de academies maakte hij in 1987 in de Hengelose Kunstzaal zijn debuut. Lassche schildert expressieve composities, met dik opgebrachte verflagen, waarin heldere tinten geel, blauw en rood domineren. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door een abstractie, die geworteld is in het landschap. Soms suggereren brede verfbanen een horizon of een doorkijkje op een korenveld of een watervlakte. Een belangrijke inspiratiebron voor Lassche is het landschap rond zijn geboorteplaats Zwartsluis in Noord-West Overijssel.
Hij staat bekend als de schilder, die in zijn krachtige geabstraheerde schilderijen, de essentie van het Hollandse landschap weet te vangen. Met zijn expressieve gelaagde olieverfschilderijen weet hij als geen ander het Hollandse gevoel van wad, water- en polderland weer te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Op de website van de stichting HeArtpool wordt een tijdgebonden beeld van de kunstenaar vermeld. Na verloop van tijd dus een stukje geschiedenis. Voor de ontwikkeling van de kunstenaar na de HeArtfund periode, verwijzen wij graag naar diverse websites.