• Administratie / Secretariaat:
    • Deldenerstraat 105
    • 7551 AD  Hengelo
    •  
    • E info@heartpool.nl
    • IBAN NL38RABO0397520018

Structuren-Beelden Buiten, Rinus Roelofs

zaterdag 04 april 2020

Rinus Roelofs

De Hengelose kunstenaar/wetenschapper Rinus Roelofs (1954) stelt dat in de renaissance wiskunde en kunst sterk met elkaar verbonden waren. Wetenschap, wiskunde en kunst waren soms in één persoon vertegenwoordigd. De twee disciplines zijn sindsdien uit elkaar gegroeid en inspiratiebronnen uit beide werelden kwamen niet verder dan het eigen vakgebied. In het werk van Roelofs zijn beiden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roelofs heeft zowel toegepaste wiskunde gestudeerd en promoveerde recent in Leuven en studeerde in 1983 af aan de kunstacademie aki in Enschede. De kunstenaar exposeerde o.a. in de US, Japan, China, Duitsland, Spanje en recent in het Escher Museum in Den Haag.

Structuren

‘Met de gecombineerde kennis uit kunst en wetenschap is het mogelijk nieuwe structuren te maken. Ideeën over complexe structuren zijn wel in een schetsje weer te geven, maar vaak ondoenlijk om uit te tekenen, laat staan te maken. Het stopte waar het denkbare tegen het maakbare aanliep.’ Aldus de kunstenaar. Nu is Rhinoceros het 3D programma waarbij Roelofs iedere denkbare vorm kan tekenen. Samen met anderen is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van het programma. Met de komst van de 3D printer zijn de mogelijkheden gigantisch vergroot, complexe, in elkaar grijpende figuren, die met de hand onmogelijk te vervaardigen zouden zijn, kunnen wel worden geprint. De ontwerpen in de computer zijn nog materiaalloos. Het virtuele beeld kan van hout, rvs, of steen zijn. Het computermodel wordt omgevormd tot een geschikt ontwerp voor de plek en dan volgt de keuze voor het materiaal. Vanuit het programma kan het bestand naar bijvoorbeeld een constructiebedrijf waar Roelofs mee samenwerkt, zoals Strobos Metaal in Hengelo, worden gestuurd.

Heel bescheiden treedt Roelofs in de voetsporen van de door hem bewonderde en voorgangers die kunst wiskunde wisten te integreren : M.C. Escher, Richard Buckminster Fuller, Frei Otto en Leonardo da Vinci. Zijn doel is dat wij vol verwondering naar de schoonheid van wiskundige structuren en objecten kijken.

STRUCTUREN - Beelden Buiten

Op initiatief van de Hengelose kunststichting HeArtpool toont de kunstenaar 6 werken die vorig jaar te zien waren op het plein van Museum CosmoCaixa in Barcelona aangevuld met 2 nieuwe beelden. Stichting HeArtpool was onder de indruk van de tentoonstelling in Spanje en nam de organisatie, om het werk in Hengelo te exposeren, onder haar hoede. De expositie kreeg de titel: SRUCTUREN - Beelden Buiten. Met financiële steun van de gemeente Hengelo en Lokaalfonds Hengelo werd deze expositie mogelijk. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de stichting Ars et Mathesis. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de kunstroute HeArtLane, een wandeling van ongeveer 3 km langs kunstwerken en bezienswaardigheden in de binnenstad van Hengelo (verkrijgbaar bij o.a. Hengelo Promotie).

Terug naar het overzicht