Helen Verhoeven

Wolvecampprijs 2010

De Wolvecampprijs 2010 is door de jury toegekend aan de Amsterdams/Berlijnse kunstenares  Helen Verhoeven.

Zij ontving de prijs uit handen van Joop van Caldenborgh.

Uit het juryrapport:

Helen Verhoeven zette haar nieuwe serie werken volledig in zwart, wit en grijs op. De jury zag in haar kunst vele verwijzingen naar grote voorgangers, welke ze zich door deze afwezigheid van kleur eigen heeft gemaakt. Bewust kiest de kunstenaar voor kunsthistorische citaten, zowel schilderkundig als inhoudelijk, al gebruikt ze in haar onderzoek naar het verbeelden van ceremoniële en andere groepsevenementen ook minder bekend beeldmateriaal, zoals archieffoto’s. Op het eerste gezicht lijkt haar werk een naïeve ondertoon te hebben. Maar wanneer je beter kijkt, ontdek je dat het beeld schuurt en wringt. De relatie van het individu tot de groep waarin deze zich bevindt springt in het oog, en wat daarbij in eerste instantie zo vriendelijk leek, is bij beter kijken een tafereel waarbij thema’s als macht en onmacht, schuld en onschuld, onderwerping en dominantie een rol spelen. Ook schilderkundig viel haar werk op: ondanks de witte en zwarte grijstonen en de grove penseelvoering weet Verhoeven toch diepte, ruimtelijkheid en een episch gevoel te creëren.

 

Helen Verhoeven (1974)
2005-2006     Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam, NL
1998-2001     New York Academy of Art, New York, NY, US
1992-1996     San Francisco Art Institute, San Francisco, CA, US

 

Haar werk
Aan de mysterieuze beeldtaal van Helen Verhoeven gaat altijd een uitgebreid onderzoek vooraf, dat iedere historische of culturele grens ontstijgt. Zo beroept zij zich op klinische studies, persoonlijke interviews, (natuur-)historische archieven, het Internet, de geschiedenis van de schilderkunst, en, recentelijk, heiligenverhalen. Verhoevens seculaire studie naar de Christelijke heiligen opende een scala aan bronnen: van Outsider Art en Siennese icoonschilderkunst tot bijbelillustraties. Verhoeven combineert dit soort beelden associatief met moderne beelden uit kranten, tijdschriften, natuurdocumentaires en zelfs poppentheater. Met gebruik van computer of handgemaakte maquettes creëert zij vervolgens zeer eigen, vernieuwde versies van gecanoniseerde figuren of fenomenen, waar ook ruimtelijke experimenten een rol spelen.
Christoffer Helt
 
De genomineerden

 

Tjebbe Beekman Helen Verhoeven Bas Zoontjens
  
  
 
Op de website van de stichting HeArtpool wordt een tijdgebonden beeld van de kunstenaar vermeld; die van de periode rondom de Wolvecampprijs i.c. de solotentoonstelling. Na verloop van tijd dus een stukje geschiedenis. Voor de ontwikkeling van de kunstenaar na de Wolvecampprijs, verwijzen wij graag naar diverse websites, met name:
www.helenverhoeven.com
zie ook: http://www.kunstbeeld.nl/nl/nieuws/14378/helen-verhoeven-wint-wolvecampprijs-2010.html

 

 
 

Nominatie

De jury van de Wolvecampprijs, onder voorzitterschap van Benno Tempel, heeft voor de Wolvecampprijs 2010 genomineerd:
• Tjebbe Beekman
• Helen Verhoeven
• Bas Zoontjes

 

De jury Wolvecampprijs 2010

Benno Tempel, voorzitter - directeur van het Gemeentemuseum Den Haag
Joop van Caldenborgh - verzamelaar en directeur Caldic BV
Roos van Put - hoofdredacteur Kunstbeeld
Lynne van Rhijn - medewerker Moderne Kunst, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en kunstcriticus
Marc Bijl - laureaat Wolvecampprijs 2008