Vincent Vreeke

HeArtfund 2011-2012

Bij het schilderen en tekenen wordt Vincent Vreeke geïnspireerd door ritmes, zoals je die kunt vinden in de muziek of de natuur. In zijn schilderijen zie je deze interesses terug. In wat vroegere werken refereert hij letterlijk naar de muzikant als pianist of bassist. Hij bespeelt het kleurenpalet met een sterk gevoel voor kleurharmonie en een expressief ritmische dynamiek.
 (Na de havo wilde hij aanvankelijk doorgaan in de muziek. Hij speelt al vanaf zijn negende basgitaar en wilde de opleiding jazz/lichte muziek doen aan het conservatorium. Toen hij daarvoor werd afgewezen, realiseerde hij zich dat zijn liefde voor muziek niet sterk genoeg was om er zijn leven aan te wijden (al zal hij altijd blijven musiceren). Hierna oriënteerde hij zich op een aantal vooropleidingen van kunstacademies als ArtEZ en de HKU.)
In het afgelopen jaar heeft hij,mede door ondersteuning van het HeArtfund, zich intensief beziggehouden met allerlei picturale en tekenachtige experimenten binnen het schilderij. Hij heeft gezocht naar relaties tussen lijn en vlak, tussen figuratie en abstractie, tussen tekening en kleurkeuzes, tussen verf en voorstelling, tussen ruimtes en vlakken.
Experimenteren impliceert ook om dit vanuit een bepaalde houding te doen. Vincent Vreeke heeft zichzelf als doel gesteld dit jaar te gebruiken om op een zoekende wijze studies te doen naar (rest)ruimte, kleurharmonieën en narratief binnen het schilderij. Die zoekende houding getuigt van een kwetsbare opstelling en een vertrouwen in intuïtie. Dit vraagt om moed; zijn schilderijen getuigen hiervan.

Biografie

1987

Hilversum, Nederland
Opleiding

2012

2010

2006 – 2011

 

Fine Art | Sint Lukas Fine Arts Brussel

Gewerkt bij beeldend kunstenaar David Bade.

AKI/ArtEZ Enschede Nederland

Publicaties

2012

2011

2011

 

Publicatie HeArtfund uitgegeven bij tentoonstelling
Kunst in der Region 11 | DA, Kunsthaus Gravenhorst

Oogst 2011 | Bart Kunst in huis

 

 

 

Op de website van de stichting HeArtpool wordt een tijdgebonden beeld van de kunstenaar vermeld. Na verloop van tijd dus een stukje geschiedenis. Voor de ontwikkeling van de kunstenaar na de HeArtfund periode, verwijzen wij graag naar diverse websites, met name:
Website http://vincentvreeke.nl

 

 

 

Army band -  200 x 250 - Oilpaint

 

Boy scouts - 200 x 225 - Oilpaint
Het uitgangspunt voor dit doek is een foto van musicerende padvinders. Toch gaat het hier vooral over kleur, ritme en ruimte. De schaduwpartijen lijken de ritmische rode streken te weerspiegelen en suggereren ruimte. De twee figuren bestaan grotendeels uit restruimten. De achtergrond schijnt door en krijgt vorm door overlappende kleurvlakken.