Sam Samiee

HeArtfund 2013-2014

Samiee_portret.jpg

 

De selectiecommissie 2013, bestaande uit Jet van der Sluis, Henk Lassche en Jan Noltes hebben dit jaar Sam Samiee gekozen voor het HeArtfund van de stichting HeArtpool.

Sam Samiee werd geboren in Iran. Zijn belangstelling voor de traditionele Europese kunst bracht hem hier. Toch speelt het bergachtige Teheran een constante rol. Wat verbindt ons en hoe kunnen we dat in de kunst vertalen? Zijn werk heeft in korte tijd grote belangstelling gewekt.

Sam Samiee overtuigt met sfeervol geëngageerde meesterwerken, waarin hij westerse schilderkunst in verband brengt met zijn Heimatland Iran.

 

 

Samiee__Midnight___November_2012__mixed_media_on_canvas__235x160.jpg
Midnight   November 2012    Mixed media on canvas 235x160.jpg
 

 

Biografie

1988

geboren in Teheran (IR) Woont en werkt in Enschede.
Opleiding

2013

 

AKI, Enschede
Prijzen

2013

2013

2014

2016

 

HeArtfund

Selectie Staatsportret Koning Willem Alexander

Buning Brongers prijs 2014

Nominatie Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst                                  Lees meer >>

 

 

Website:
www.samsamiee.com
(Website afbeeldingen statieportret:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/een-staatsieportret-voor-de-koning-dit-zijn-de-beste-schetsen)

 

 

 

 

Statieportret

November 2013:
Kunstenaar Sam Salehi Samiee uit Enschede is door het Mondriaanfonds uitgenodigd om een schetsontwerp te maken voor het staatsieportret van koning Willem Alexander.
Samiee is één van de twaalf kunstenaars die een dergelijke uitnodiging hebben gekregen. Zij krijgen tot eind dit jaar de tijd om een schets te maken van hun idee over hoe het staatsieportret van de koning er uit moet zien. Het Mondriaanfonds heeft een comité van experts samengesteld. Dat comité heeft drie van de twaalf kunstenaars uitgekozen die de uiteindelijke portretten mogen maken.

De in Iran geboren Samiee is met zijn 25 jaar de jongste geselecteerde. Hij is ontdekt door één van de vier scouts van het Mondriaanfonds, die ieder tien kandidaten mochten voordragen. De drie portretten moeten herkenbaar, monumentaal, representatief en tegelijk verrassend worden.
Sam Samiee is helaas niet geselecteerd. De jury heeft gekozen voor Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

 

Publicatie HeArtfund

undefined