Refika Düx

HeArtfund 2010-2011

Refika Düx heeft in 2010 de schildersbeurs van HeArtfund gewonnen, en 31 juli 2011 opende AkkuH, Aktuele Kunst Hengelo, de deuren voor haar solotentoonstelling.

Gedurende haar studie aan ArtEZ/AKI schilderde ze vooral figuratief, maar tijdens het jaar in het gast-atelier van AkkuH heeft ze een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Aanleiding voor haar meest recente ontwikkeling is een abstract doek dat ze voor haar eindexamen maakte van allerlei resten verf, het tweeluik Restebild (2010). N.a.v. dit schilderij is ze zich vooral gaan concentreren op de materialen zelf: het doek en de verf.

Kleur en structuur, vlakken en ornamenten zijn de basiselementen voor haar werk.

Ze heeft een sterke, abstracte beeldtaal ontwikkeld met een duidelijke voorkeur voor uitgesproken kleuren, zoals de contrasten tussen oranje en geeltinten aan de ene kant en diepblauw en amethist aan de andere kant. Ook de huid van haar schilderijen is zeer gevarieerd; de verf wordt op meerdere manieren aangebracht. Soms rechtstreeks vanuit de dunne tube, soms vanaf een beschilderd stuk papier dat ze afdrukt of afwrijft op het doek. Daarnaast gebruikt ze vaak gescheurd papier met daarop tekst of muzieknotaties, die weer een onderdeel zijn van het schilderij. Ze heeft een afkeer van het woord “collage”,omdat deze externe beeldelementen voor haar gevoel niet als opgeplakte “Fremdkörper”, maar op dezelfde manier als verf functioneren: als onderdeel van het geheel.

Refika beperkt zich tot een aantal standaardformaten, waardoor haar gevoel voor verhoudingen binnen het kader van het schilderij is aangescherpt. Overigens bepaalt zij vaak pas achteraf of een rechthoekig schilderij een liggend of staand formaat krijgt.  Tijdens het schilderen draait ze het doek een aantal keren, om zich niet vast te leggen op slechts één bindende interpretatie of liever zienswijze. Uiteindelijk “kiest’ het schilderij zelf of het liggend of staand moet worden opgehangen.

Jet van der Sluis                  uit: Refika Düx  Schilderes               publicatie Heartfund

 

Biografie

 
 1983   Telgte, Duitsland. Woont en werkt in Münster en New York
Opleiding

2011

2010

2010

2006 – 2010

2005 - 2006

2003 – 2005

Studienreise, Ausnen, Schweden.
Kunstakademie Münster (Löbberts)
Studienreise, Arbeit am NYMs - Projekt, New York, USA.
AKI/ArtEZ Enschede Nederland 
ZwischenZeitRaum, Werkstatt für Kunst, Münster
Ausbildung zur Mediengestalterin für Digital- und Printmedien/ Mediendesign, Adolph-Kolping-Schule, Münster

Publicaties: 2011 Publicatie HeArtfund uitgegeven bij tentoonstelling

 

 

 

 

Op de website van de stichting HeArtpool wordt een tijdgebonden beeld van de kunstenaar vermeld. Na verloop van tijd dus een stukje geschiedenis. Voor de ontwikkeling van de kunstenaar na de HeArtfund periode, verwijzen wij graag naar diverse websites, met name:
Website www.refikaduex.de