Maarten van Aken

HeArtfund 2012-2013

“De bescheiden en bedachtzame laureaat van de HeArtfundbeurs 2012 is een schilder “pur sang”, al was het een worsteling om dat aan zichzelf toe te geven. Maarten van Aken kwam aanvankelijk naar Twente om Industrieel Ontwerp te studeren aan de UT. Vanaf zijn tweede jaar aan de UT combineerde hij de avondopleiding aan de kunstacedemie ArteZ met zijn bachelor, maar in het derde kaar van zijn academische studie kon hij de motivatie voor de universiteit niet meer opbrengen. De combinatie ervoer hij als halfslachtig en hij besefte dat het nooit echt iets zou worden met de kunst als hij er niet vol voor zou gaan. In 2008 begon hij daarom met overtuiging aan de dagopleiding van AKI/ArtEZ, waar hij genoot van alle aangeboden kunstdisciplines in het oriëntatiejaar. Tekenen was een oude liefde, maar ook het vak fotografie had zijn warme belangstelling. Hij twijfelde tussen de disciplines Beeldhouwen en Schilderen, maar koos uiteindelijk toch voor het laatste, omdat hij voelde dat daar zijn hart lag.

Het is duidelijk dat Maarten een onmiskenbaar schilderstalent is en dat hij boordevol iedeeën zit. De hoge kwaliteit van zijn productie van het afgelopen jaar vormt een overtuigend bewijs van het feit dat hij de gelegenheid om zijn talent verder te laten rijpen met beide handen en met hart en ziel heeft aangegrepen.
Maarten van Aken heeft de steun van Heartfund meer dan verdiend. Onthoud de naam! “

Jet van der Sluis   "Maarten van Aken, schilder"           Publicatie HeArtfund
 
 
Biografie
1985   Lelystad, woont en werkt in Enschede
Opleiding

2008 – 2012

2005 – 2008

AKI/ArtEZ Enschede Nederland
Industrieel Ontwerp, Universiteit Twente, Enschede
Nederland (niet afgemaakt)
2012 Buning Brongersprijs
Publicaties

2013

2012

Publicatie HeArtfund uitgegeven bij tentoonstelling

Catalogus Buning Brongers Prijzen 2012

 

 

 

 
Op de website van de stichting HeArtpool wordt een tijdgebonden beeld van de kunstenaar vermeld. Na verloop van tijd dus een stukje geschiedenis. Voor de ontwikkeling van de kunstenaar na de HeArtfund periode, verwijzen wij graag naar diverse websites, met name:
Website www.maartenvanaken.nl

 

 

“Ik kan niet schilderen zonder muziek. Ik durf te beweren dat ik het zonder die muziek niet zou redden in deze wereld, waar het monetaire systeem zijn hoogtepunt bereikt lijkt te hebben. Muziek toont me dat het ook anders kan en ik probeer dan ook vanuit die instelling zelf te werk te gaan. In ieder schilderij zit wel een sterk gevoel van muziek.”

Maarten van Aken