Helena Hoogenraad

2015-2016
Mijn werk is in de oorsprong geïnspireerd op eigen familie geschiedenis en persoonlijke foto’s. Ik vertaal mijn familiefoto’s naar schilderijen, tekeningen en grafiek werk. Er is altijd een wisselend gevecht tussen me aan de ene kant aan de beeldelementen van de foto te willen houden en aan de andere kant het verlangen om vrij te schilderen. Door het deconstrueren van de foto wordt het een autonoom beeld, dat het persoonlijke ontstijgt. Met contrasterende kleuren schep ik in de verf een nieuwe wereld waarin mensen bestaan als een herinnering, gekristalliseerd in het beeld.

De keuze
Zowel de tentoonstelling in het schooltje in Twekkelo als de eindexamententoonstelling van de schilderafdeling van de AKI is bezocht door de selectiecommissie (Jet van der Sluis, Remco Dikken en Jan Noltes) om een nieuwe HeArtfund kunstenaar te selecteren.  
Ondanks het grote aanbod van 17 schilders was de keuze moeilijk en bleven bij de eerste visitatie slechts 2 kunstenaars over. Na het bekijken van de websites en een week later de presentatie bij de AKI zelf, waar meer werk te beoordelen was, viel de keuze unaniem op Helena Hoogenraad.
De in Maastricht geboren kunstenares is bijzonder verguld met de toekenning.

Atelier
Helene Hoogenraad gaat aan de slag in het voormalige pand van het Techniekmuseum Heim aan de Bornsestraat. HeArtfund kunstenaar Maarten van Aken heeft daar ook zijn intrek genomen.

NRC
Tot onze verassing lazen we een week later in NRC een artikel waar Helena als enige van de aki presentatie uitgelicht werd.
Dit sterkt ons in de gedachte dat we een juiste keuze hebben gemaakt.
undefined
 
Websitewww.helenahoogenraad.nl .
undefined
undefined
undefined
undefined