Graffiti

Achter de basiliek 11  

2014

Graffiti als kunstvorm.

Zondag 6 juli is de opening van de kunst-tentoonstelling ‘Achter de Basiliek’ op de sokkels aan de Wemenstraat. Ook op de oude algemene begraafplaats aan de Bornse straat is dan graffitikunst te zien.
Het kunstwerk op de begraafplaats zal al op zondag 25 mei te bewonderen zijn bij het jaarlijkse voorjaarsconcert van de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud. Een spannende opdracht voor de kunstenaars  gezien de relatief nieuwe kunstvorm ‘Graffiti’ op deze oude begraafplaats in een mooie historische omgeving.

HeArtpool heeft dit jaar graffiti als thema gekozen en heeft voor de organisatie van deze tentoonstelling een commissie van 3 conservatoren ingesteld, te weten: Huub Mikx, Gonda Steffens en Herna Wielink. Zij zijn alle drie Hengelose kunstenaars, afgestudeerd aan de AKI in Enschede.
De groep heeft 4 professionele kunstenaars met veel ervaring gekozen om de verscheidenheid binnen het thema op panelen te laten zien. De kunstenaars zijn Wiljo Rouwenhorst, Roy Alting, Dimitri de Wit en Joris ten Vaarwerk.
Joris ten Vaarwerk verzorgt de coördinatie. Hij heeft veel ervaring in het begeleiden van groepen en heeft zelf ook veel graffiti-werken gemaakt.

Het staalbedrijf Strobos en aannemer Den Boer verzorgen de technische ondersteuning.
De kunstwerken zijn tot half oktober voor alle inwoners van Hengelo en haar bezoekers te bekijken op de begraafplaats (let op de openingstijden) en achter de basiliek.
De tentoonstelling op de begraafplaats is de tweede in rij in samenwerking met de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud.

 

De opening
Na een korte inleiding door de voorzitter van HeArtpool, Jan Noltes, waarin hij Gonda Steffens, Herna Wielink en Huub Mikx dankte voor de organisatie en realisatie van deze tentoonstelling, gaf Herna Wielink een korte inleiding op het werk.
Wethouder Eric Lievers verrichtte daarna in stijl zijn eerste openingshandeling als wethouder met cultuur in de portefeuille, door met de spuitbus in diverse kleuren een mooie O van opening neer te zetten.

Hij bracht hierbij meteen, op bescheiden wijze, meer kleur in de stad.

 

 

 

 

 

 

De tentoonstelling

 

 

 
Graffiti / Streetart in Hengelo  2014

De mooiste graffiti/streetart projecten zijn er de afgelopen jaren in Hengelo uitgevoerd. De schroom is overwonnen. Aan de Deldenerstraat, de Uitslagweg en in de Hengelose Es zijn er door ( internationale) kunstenaars zélf en door amateurs onder begeleiding van kunstenaars prachtige afbeeldingen gemaakt op muren van openbare gebouwen, slooppanden en bij particulieren. De duiventil langs het spoor naar Enschede is een gedoogplek geworden, overwoekerd door graffiti.

 

2. Deldenerstraat pleintje naast Innocent

 

 

3. Floresstraat "Toon's Snackbar"
Toon_Florisstraat_doc.jpg

 

 

 

 

Olav  lid van de groep  7 / 11

 

 

4. Fietspad F35 Hengelo-Enschede  "de Duiventil"
 

 

 

 

5. Fietstunnel Deurningerstraat

 

 

 

 

 

6. Uitslagweg  Sporthal "Het Weusthag"

 

7. Hengelose Es

 

 

Willem van Konijnenburgstraat
Konijnenburg_doc.jpg

 

  

 

 

 
2014_Basiliek_rouwenhorst.jpg
Wiljo Rouwenhorst
 
 
undefined
Joris ten Vaarwerk

 

DSC_1145_doc.jpg

 
Veiling

De 11 kunstwerken aan de Wemenstraat èn het grote kunstwerk van de begraafplaats gaan onder de hamer. Het grote paneel kan in zijn geheel gekocht worden, maar ook in 6 aparte delen.

De veilingmeester is notaris Jan Jaap Swerms Suwijn.

Van elk kunststuk staat er een foto op de site.

U bent van harte welkom voor deze ludieke actie:

Datum: Zondag 26 oktober as.
Tijd:     Vanaf 15.30 uur inloop en kijken
            16.00 uur start veiling
Plaats: Voormalig Lunchroom Kolsté aan de

            markt in Hengelo.

De opbrengst gaat voor een deel naar de kunstenaars en voor een deel naar HeArtpool  voor verdere activiteiten. 

 

 


 

De deelnemende kunstenaars
 
 Alting_Roy.jpg
Dimitri de Wit 01, 02, 03
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joris ten Vaarwerk04, 05, 06

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Wiljo Rouwenhorst07, 08

 Roy Alting Siberg09, 10, 11

  

 


 
Plattegrond Hengelo
 
Plattegrond_Hengelo.jpg

 

 

 

 

Internationale graffitikunst in de Hengelose Es

Van zondag 8 tot en met woensdag 11 april 2012 is Hengelo bezocht door een groep internationale graffitikunstenaars afkomstig uit China en Duitsland. Het bezoek aan Hengelo maakte deel uit van een tournee langs Duitse steden die zustersteden in China hebben. Opname van Hengelo in deze kunsttour is opmerkelijk aangezien het én geen Duitse stad is én geen zusterstad in China heeft.

Tussen Radar en de Berlijnse hoofdorganisatie "From Here To Fame" is echter al jarenlang contact over graffiti projecten. Vandaar dat Hengelo bijna als vanzelfsprekend wordt aangedaan. In de steden die de kunstenaars aandoen laten zij een muurschildering achter als gebaar aan de lokale bevolking. Als locatie voor het kunstwerk hebben Scala en Welbions gekozen voor de zijmuur van het wijkkantoortje aan de Willem van Konijnenburgstraat.

Eerder werkten Welbions en Radar samen in een graffiti project met het thema "Cartoons en Comics" waarbij flatgalerijen aan de Jan Voermanstraat door jongeren uit de wijk van spuitbuskunst werden voorzien. Deze samenwerking beviel beide partijen zo goed dat Welbions niet lang hoefde na te denken toen Radar met de vraag kwam of de woningcorporatie een grote muur ter beschikking wilde stellen.
http://www.hengelose-es.nl/archief/kw-2-2012/616-graffiti-in-de-wijk
 

2e Ronde streetart in Hengelose Es

De stichting Overart organiseert op 16 en 17 augustus 2014 een tweede graffitiweekend onder de titel "Overgraphic Take 2". Vanuit het thema "Muziek" zullen de woningen aan de Johannes Bosboomstraat worden beschilderd. ook nu zullen er weer graffitischilders uit diverse landen komen en is er een Graffiti-Kids Corner.
Hieronder de kunstenaars volop aan de slag
undefined
 
undefined
 
undefined
 
undefined

 

3e ronde                                        juli 2015
 
undefined
Foto: Eric Brinkhorst
Een flat aan de Nico Werkmanstraat in de wijk Hengelose Es te Hengelo is verfraaid met een enorm streetart werk (40 meter hoog). Een enorme blikvanger voor de wijk waar al zoveel streetart te zien is (geweest).  
Kunstenaar James Micallef Grimaud (Malta).
Opdrachtgever: Woningcorporatie Welbions.
Op de foto is het werk nog niet voltooid.