Vrijheid delen is de kunst

Achter de Basiliek 2015
 
Het thema is in eerste instantie ontstaan ter gelegenheid van 200 jaar Koninkrijk. Later is het uitgebreid, mede in verband met oorlog/vrede over de hele wereld, discriminatie, IS, vrijheid van meningsuiting, bootvluchtelingen, enz., enz. 
De Hengelose kunstenaar Tony Boiso vertaalde dit als volgt: "Niemand kan een ander vertellen hoe een appel smaakt, niemand kan de ander vertellen hoe een bloem ruikt. Beeldende kunst geeft  antwoord. Vrijheid is net zo iets. Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. Dat recht heeft een ieder. De ervaring van vrijheid, van vrij zijn,  draagt geluk in zichzelf.  Zonder geluk, ruimte en vrede is er weinig vrijheid".
Hoe cultureel verschillend we ook mogen zijn, overeenstemming over een aantal principes vormt de voorwaarde om met elkaar vrijheid te delen, zowel op internationaal, nationaal en/of lokaal niveau. Het levend houden van die voorwaarden en de vertaling daarvan naar ons dagelijks gedrag, is voor onze samenleving van groot belang.
Stichting HeArtpool heeft gemeend hier met het jaarlijkse project Achter de Basiliek Beeldend aan mee te kunnen/mogen werken.

Educatie
De leerlingen van groep 5 en 6 van Basisschool het Eimink en de Dr. Kuyperschool hebben meegewerkt aan het billboardproject, gebaseerd op hetzelfde thema. De leerkrachten, Liesbeth Kuipers en Jan Klifman hebben het thema besproken met hun leerlingen en zij hebben via Crea o.l.v. kunstenaar Peter Hoogers hun ideeën over het onderwerp omgezet in "beelden" op billboards.
 
Leerlingen "t Eimink" aan de slag met het thema.
undefined
undefinedundefinedundefined
  

De opening van het educatieproject

undefinedundefinedundefined


De opening van de tentoonstelling

Vrijheid delen is de Kunst

door Jan Noltes, voorzitter van de stichting HeArtpool
Toelichting op de werken door Huub Mikx van de commissie Achter de Basiliek Beeldend.
        undefined
undefined undefined

undefinedundefinedundefinedundefined

undefinedundefinedundefinedundefined
 
undefinedBeeldende Kunstenaars

 
Er zijn 12 sokkels aan de Weemenstraat waarop Ruimtelijke Kunst van professionele kunstenaars staan.
  • Luuk van Binsbergen 
  • Pier van Dijk
  • Peter Hoogers
  • Luz Jiminez
  • Herman Ketz
  • Randy van Lingen
  • Henk Maassen
  • Tony Boiso
  • Corrie Verbeek
Daarnaast zijn er 3 sokkels aan De Wetstraat die bij het educatieve deel van de tentoonstelling horen. 

De Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat is ook dit jaar weer een onderdeel van het Achter de Basiliek Project. Daar staan beelden van Pier van Dijk en Henk Maassen. 

undefined
        
undefined